Каране в група

31 Март 2009

Правила за движение в група от мотористи. Превод на глава 7 от Proficient Motorcycling by David L. Hough

Превод на ГЛАВА 7 от Proficient Motorcycling by David L. Hough
превод - Terziev -  Forum Moto-Zone.bg


Групи от мотоциклетисти

Ако имам избор да пътувам сам или в група, предпочитам да пътувам сам. Когато се движа сам към хоризонта живота е доста по-прост. Трябва да се съобразявам единствено със себе си. Мога да си променя плановете на момента, без да го съгласувам с някой. Когато ми се тръгва - тръгвам, когато ми се спира - спирам. Когато ми свърши горивото - опаа, покачай малко! Кой ще ми помогне като съм сам? Дори и да нямам проблем с мотора, след време ми става скучно.
Като се взирам от ръба на Гранд Каньон за да се насладя на великолепната гледка имам нужда да споделя това с някой.
- фиг.1 -

fig1Сещам се за няколко чудесни пътувания в група в "Добрите стари времена". Аз водех Purget Sound Motorcycle Tour, тридневно пътуване в което общуването беше неизменна час от удоволстието.
При последната обиколко през 1976 имаше 120 участници. Също така имах няколко чудесни возения през каньона с малки групи професионални ездачи, даже си спомням няколко грандиозни рали парада в които имаше стотици ездачи с една безкрайна формация.
От друга страна съм имал няколко доста опасни групови пътувания и разстройващи преживявания.
Предполагам, че предпочитанието ми да пътувам сам не е толкова, че не обичам групите, но съм предпазлив от пътувания в група, които не са добре огранизирани.

Дафи Дон
Спомням си малка група приятели водени от ездач, който превърна един ден езда в кошмар. Дафи Дон не ни каза къде отиваме, нито ни предупреди за стила и скоростта на пътуването. Не подаваше сигнали с ръка, не гледаше в огледалата си, не използваше радио за връзка. Тръгвайки от знак Стоп той се изплъзваше пред колона от коли оставяйки останалите отзад, опитвайки се да го догоним. Когато внезапно решаваше да зареди с гориво, пресичаше лентите на насрещтно движещите се без никакъв знак, изоставяйки останалите в лявата лента на натоварена магистрала надявайки се, че няма да го връхлетим. След няколко кошмарни часа аз нарочно пропуснах отклонение и се откъснах от групата. Като се замисля не знам защо чаках толкова дълго за да взема това решение.

Шефа Бил
За сравнение си спомням една друга група към която се присъединих за да караме през планините и каньоните северно от Лос Анжелис. Шефа Бил ни обясни къде отиваме и съобразяваше скоростта с не толкова опитните членове. Бил също ни обясни, че след като влезем в тесния каньон с остри завои всеки трябва сам да се оправя, така че по-агресивните ездачи да тръгнат напред за да се насладят на завоите. Средно опитните ездачи да могат да се насладят на пейзажа, а слабите ездачи да карат кой колкото му позволяват възможностите. Ключ към това да запазиш групата каквато е в критичните моменти. Бил спокойно задържаше всички докато не пристигне и най-бавния ездач. По този начин никой не бе натискан да кара по-бързо отколкото може само и само да не се загуби, и можахме да се сприятелим. Разликата между двете групи е, че Дафи Дон нямаше ни най-малка идея как да води група. Шефа Бил имаше отлични познания относно груповата езда и постави малки прости правила, които дадоха възможност на всички да се насладят на пътуването без да се създават опасни ситуации.

Водачът
Повечето от нас са пътували с двама или трима приятели въпреки, че това не сме го смятали за групова езда. Ако досега не сте имали за цел да водите група мотористи, ще имате, дори и да водите само един. Независимо дали групата е голяма или малка, ездата мине по-добре ако спазвате няколко основни правила. Лека разгледаме малко динамиката, като имаме впредвид няколко техники за движение във формация, и видим алтернативни подходи за движение на
група мотоциклети на пътя.
Лека предположим, че са си помолили да водите група от около 12 мотоциклета. Вие ще сте лидера, капитанът, но трябва да си изберете друг опитен ездач за опашката (Tail-End Charlie) за да събира групата. Не бързайте да тръгвате и да се включвате в трафика още.
Първо един въпрос: Ако веднага излезете на платното и ускорите до 90 км/ч, колко време ще отнеме на Чарли, който е единадесетия мотоциклет след вас, да тръгне? Ако няма други превозни средства на пътя и ездачите успеят да те следват точно след 2 секунти, Чарли ще бъде на същата точка след 38 секунди. Със скорост 90 км/ч, ще сте на около 1 километър преди Чарли да потегли. Още нещо ако поддържате 90 км/ч всеки ездач трябва да ускори повече за да ви настигне. Ако чарли ускори до 180 км/ч може да настигне групата след около 30 секунди. Ако Чарли рискува само до 130 км/ч ще му отнеме около минута и половина за да ви настигне и това при положение, че се движите с 90км/ч. Така, че не трябва да се учудвате ако пристигне към края на обедната ви почивка. Мислете за групата мотори като за редица коли накачени с 10 метрови разтегателни въжета. Затова добрия капитан тръгва бавно и пълзи с 50км/ч докато опашката не тръгне. Като капитан трябва да гледате в огледалата и да слушате Чарли по радиото ако имате такова. След като потегли цялата група трябва да подберете подходяща скорост на придвижване. За да избегнете забавянето на другите мотористи трябва да поддържате минимум скоростта на ограничението или скоростта на останалия трафик ако е натоварено движението. Не трябва да предизвиквате другите мотористи да се движат в група от 2-3 мотора едновременно.
Когато приближавате зона с по-малка скорост, добрия капитан забавя групата преди знака за ограничението плавно, а не на Чарли да се наложи да изправи мотора си на предна гума за да избегне сблъсък с предния.

Формацията
Вероятно сте виждали моторизираната полиция (и големито лоши мотористи) да яздят един след друг в две колони (side-by-side формация). Тази формация изглежда внушително но ограничава и двете страни от към място за маневриране. Дори и полицаи катастрофират като се удрят в страничния. Шахматната формация позволява по-голяма маневреност.
- фиг.2 -

fig2При нея всеки кара в противоположната страна на лентата спрямо водача отпред. При тази формация има възможност всеки да се мести настрани и да избягва препятствия. Също така при нея всеки има по-голяма видимост. Ако се движиш на 1 секунда от предишния, този който е точно зад теб се намира на 2 секунди. Две секунди е минималната дистанция позволяваща на групата да е максимално компактна. Ако всеки внимава е лесно да се постигне 2 секундна шахматна формация. Капитана има избор да се движи от ляво или отдясно. Аз предпочитам да водя от дясно, което дава по-добра видимост за формацията за идващи мотористи.

Лошата новина е, че трябва да се подготвим за Дафи Дон да се присъедини към групата.
Когато даваш сигнал за стартиране на двигателя, Дафи вероятно ще си бърбори с някоя мацка с каска и ръкавици оставени в кафенето и ключове във вътрешния джоб.
По време на пътуване може да се очаква Дафи непрекъснато да се шляе в грешната страна на лентата и следващите го ездачи да се опитват да постигнат шахматна формация. Както добре познаваме Дафи, той ще изостане още 8-10 секунди, което е достатъчно за застигащата кола да премине и да отцепи последните няколко ездачи на светофата. И разбира се, Дафи ще очаква ти да намериш бензиностанция за няколко минути, защото той зарежда само когато мотоциклета му мине на резерва, а бензиностанция няма да има в следващите 10-тина километра. Не си мисли, че можеш да не му обръщаш внимание, той ще бръмчи из формацията за да ти покаже, че е там.

- фиг.3 -
fig3Като е време за тръгване, тръгвай!
Моето предложение за капитаните които ще си имат работа с такива като Дафи е да се изясните в началото на срещата преди тръгване, че очакваш всеки да се придържа в групата. Обяснете очакванията си от пътуването, правила които смяташ, че ще са полезни. Например можеш да обясниш, че ако някой от членовете на групата не може да поддържа 2 секундна дистанция може да бъде изпреварен от следващите го. Определете къде групата ще спира и къде трябва да пристигне. Изяснете, че когато групата е спряла за зареждане на гориво всеки трябва да напълни до горе и да се изпикае.
Стане ли време за тръгване се тръгва! Когато аз водех обиколки, слагах време на тръгване от рода на 8:17am, и тръгвам точно в 8:17am, за да сте сигурни, че не се шегувам. Оставете Дафи да се лута в кръг из паркинга когато не е готов или продължете с останалата група когато на Дафи му свърши горивото по време на каране. Не позволявайте на Дафи Дон да
развали удоволствието от карането на цялата група.
Минаване на зелена светлина Когато водите група през регулирано кръстовище при натоварено движение е трудно да преведете всички през кръстовището преди да е светнало червено. Появява се трепет в следващите ви ездачи и те почват да ускоряват и минават на жълто за да останат с групата, а тези най-отзад могат да се паникьосат и да минат дори на червено. Изсяснете си на тръгване, че ездачите трябва да се съобразяват с правилника за движение и ще бъдат изчаквани докато настигнат групата.
В реални условия при серия светофари водачът бива спрян толкова пъти колкото и последните ездачи, което значи че ще преминат през светофарите за сходно време. Присъствал съм в големи групи в които ескортиращите отбиват за да блокират кръстовището за да минат всички независимо от светофара, но не го препоръчвам освен ако ескорта не е от полицаи на служба. Другите редовни водачи са на мнението, че мотоциклетистите вземат закона в свои ръце.
При групово преминаване през град трябва да се поддържа такава скорост, че всеки да има шанс да настигне групата преди на достигнете максимална скорост извън населеното място. По някога се налада да пълзите едвам или да отбиете извън платното за да изчакате ездачи останали на дълъг светофар. При група от 5-6 човека е лесно да се намери място за спиране, но при 30 и повече мотоциклета по-добре е да се движите много бавно и да оставите другите да ви догонят.
Не си помисляйте да спирате група на пъпа на натоварена магистрала само заради един. Виждал съм масова катастрофа на натоварена магистрала само защото някой си е изпуснал ръкавица. Да ще си призная, че си бил като Дафи Дон, да карам с празен резервоар или изтърката гума. Но ще ви окуража да си спестите неловките положения на себе си, независимо дали сте водач или следващ.

Комуникация Независимо дали отивате да се позозите с няколко приятели е добре да си направите съвещание
преди тръгване за да установите вида на формация, дестинацията и различните сигнали в случай, че нямате радиовръзка помежду си. Трябва да бъдете уведомен ако някой има нужда да се отдели от групата за да не губите време да го търсите.
Клубовете, които често карат заедно използват понякога радиовръзка. Капитана казва какво следва, а Чарли какво става отзад.

Сигнали
Светлинните сигнали и сигналите с ръце са бърз начин за комуникация, независимо дали имате или не радио. Веднъж се наложи да се престроя зад група Gold Wing-ове при преминаването на Губернатора и имах удоволствието да видя техните впечатляващи умения за комуникация. Водачът поддържаше достатъчно бавна скорост за да може останалите бързо да го настигат. Веднъж потеглили ездачите поддържаха точна позиция и скорост в шахматна формация. При дупка на пътя водачът стискаше леко спирачка 2 пъти и всички останали предаваха сигнала назад. Където пътя
се стесняваше, водачът вдигаше 1 пръст и всички плавно преминаваха в нишка. През криволичещи отсечки ездачите завиваха плавно с еднаква скорост. Когато пътя се разширяваше отново, водачът показваше 2 пръста и групата мигновено преминаваше в шахматна формация. Тяхната езда бе наистина поучителна.

Спиране
Добре имате движеща се група, която успяхте да преведете през 18 светофара и 12 кръстовища без да загубите никой и без инциденти. Сега как да паркирате дълга опашка от мотоциклети за да обядвате без да направите задръстване? Най-важното е да имате място за паркиране, което да е достатъчно широко за цялата група. Не трябва да оставите половината от групата на пътя, а останалата част в задръстване. Най-добре е когато за групата има място да паркира един до друг за да спестите място. Всеки ездач трябва да спре от ляво до предишния, така че всички да влязат в паркинга без да чакат. Като навлезете в паркинга не се правете на "хитри", просто следвайте указанията за паркиране като всички останали. Тарикатлъците при паркиране забавят целия процес и оставят последните ездачи на улицата. С малко повече опит и цялата група може да паркира бързо което позволява на всички да се изтеглят от платното по-бързо.

- фиг.4 -
fig4Колкото по-голяма е групата, толкова по-важно е да имате предварително уговорени спирки. Когато водя големи групи, аз карам през целия път отпред, както за да мога да предупреждавам за опасни зони като строежи, така също и да търся удобни места за паркиране. Ако смятам да обядвам с повече от дузина ездачи, би било хубаво да се обадя предварително за да предупредя ресторанта за нас.

 

 

- фиг.5 -
fig5Отново във формация Груповите езди са много по-приятни ако лидера е като Шефа Бил, отколкото като Дафи Дон.
Ако никога не сте карал с група, по-добре стойте до капитана отколкото отзад. По-лесно е да поддържате скоростта и позицията си отпред отколкото отзад. Напълнете резервоара си и се изпикайте преди тръгване. Когато лидера сложи каска и ръкавици, поставете ключа си и се пригответе за тръгване.
Веднъж на път, поддържайте определеното разтояние и позиция. Опитайте се да не изоставате и да създавате пролуки във формацията. Ако някой отпред се усети, че е на грешната позиция и се престрои, всеки следващ ездач трябва мигновено да промени правилно позицията си. Гледайте водачът за сигнали. Когато водачите отпред подадат сигнал, предайте сигнала назад. Ако друг ездач има проблем и се отцепи, останете с групата освен ако водачът също не отбие или ви помоли да спрете за да помогнете. Това е работа на Чарли.Алтернативни начини за движение в група Когато си помислим за движение в група си представяме дълга нишка от мотоциклети във формация, но има и други начини за придвижване. Едната техника е разпечатка на трасето и разписание за графика. Лесно се прави маршрут на базата на обикнове на пътна карта или от интернет и се направи график на движение. По този начин всеки се движи в желаната формация и си кара както си иска.

Групови езди
Има групови езди в които всеки си кара както иска:
- Скитническите езди да ежедневни събития по време на които всеки ездат минава през различни
градове по предварително зададен маршрут и график известен на всички.
- Неизвестните езди обикновено имат точки за събиране, където ездачът получава информация,
която му помага да стигне до следващата точка.
- Покерните езди са такива при които на всяка контролна точка ездачът тегли карта, която
добавя към списъка си за да покаже събраните накрая на ездата

Пробвайте, може да ви хареса
Ако досега сте бягали от груповите езди като от чума, пробвайте да се присъедините веднъж с цел натрупване на опит. Може да намерите някои ентусиасти с които да си паснете. Ако никой от водачите не си допада с методите и правилата си, може би трябва да станете капитан и да им покажете как се прави. Но помнете ездата в група не значи, че можете да отпрашите към хоризонта когато ви скимне.

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни